Cubaan Menjual Anak Yang Gagal

Alkisah...
Seorang pemuda yg bernama Mat datang ke rumah 'bakal' mertuanya,
utk discuss tentang wang hantaran yg perlu diberikan. Maka ibu si gadis tadi pun
menunjukkan 'senarai harga' wang hantaran seperti dibawah:
Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran
diseluruh Semenanjung Malaysia:

UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000

Setelah melihat kertas yg ditunjukkan, maka berlakulah perbualan dibawah:
Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga.
Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu.
 Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye..".

Mat : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye.
Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan,
biar jauh dari maksiat"..

Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku.
Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap".

Mat : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni.
Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik,
malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus,
jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU,
ENJIN pon tak bagus... TU!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu
makcik boleh simpan...



p/s... heee.. lain kali nak mintak berpada-pada lee...
lepas kahwin pown nak pakai duit gak..
(tak semua orang mampu..)